Ако сте жертва на извършена кражба

                                                                   Полезни съвета как мога да постъпим                                                                    когато се окажем жертва на кражба на                                                                    движима вещ (напр. лаптоп,фотокамера                                                                    автомобил, мобилен телефон, и т.н.).


                                                                   

 

Видове кражба:

  • кражба на лични документи, кредитни и дебитни карти;
  • кражба на МПС
  • При кражба на оръжие това трябва задължително да бъде съобщено в полицията.

Ако престъплението  е извършено с взлом трябва да позвъним в полицията и да съобщим за престъплението след което да изчакаме органите на реда да дойдат в домът ни.По никакъв начин не трябва да променяме нищо в по „местопрестъплението” тъй като има възможност да заличим доказателства.Това е изключително важно за екипът на МВР да може си свърши работата и да събере необходимите му криминологични следи.Със случаят се занимава дежурният екип от  съответното РПУ, в района  което е извършено престъплението.Най добре е ако можем да приложим документи доказващи закупуването на конкретните вещи. За разследвашите органи е важно подробното описание на вещите влкючае определени белези които е най-добре да се опишат.
Можем да подадем и  жалба  директно до прокуратурата. Жалбата се подава до районен прокурор по  настоящия ни адрес. Като имаме право да обжалваме отговора на районна прокуратура пред окръжна в 7-дневен срок.
В жалбата е добре да посочим имена на свидетели и сигурни основания за разпита им, напр. съседи които биха могли да са свидетели за случката по това време.


Изтегли бланка за подаване на жалба от тук!

 

детско насилие в училищата
кражби дестка престъпност здраве общопрактикуващи лекари лекари специалисти болници други работа трудови договори неизплатени заплати трудови злополуки некоректен търговец храни интернет
помощ детско насилие черен регистър некоректни платци образец жалба регистър откраднати коли