Измами при покупко-продажба на употребяван автомобил (МПС)

КАТ

 

Покупката на употребяван автомобил е сериозна стъпка, свързано с отделяне на доста средства от личния или фирмен бюджет и към такава покупка трябва да се пристъпва с особено внимание.
Преди да пристъпите към покупка на автомобил “втора ръка”, би било да направите обстойно проучване за всичко свързано с покупката и внимателно да се запознаете с представеното по-долу съдържание. Информация можете да намерите както в интернет, така и от близки и познати, които имат опит с подобни покупки. По-долу ще се опитаме да обърнем внимание за какво най-вече трябва да си отваряте очите когато купувате употребяван автомобил.

 

Как да разберем коя е истинската година на производство и има ли вероятност да има разминаване на номерата между талона и номра на шасито  да н?
За почти всички модели серийно произвеждани автомобили годината на производство може да бъде установена посредством уникалния идентификационен номер на автомобила, или както в България се нарича номер на шаси, номер на рама или на купе. Както и да се нарича става дума за един същ номер, състоящ се от латински букви и цифри, който е щампован (набит) някъде по купето на автомобила. В западните държави този номер е познат като VIN (VEHICLE IDENTIFICATION NUMBER) . В зависимост от производителя във VIN кода може да бъде закодирана следната информация:

- марка;
- модел;
- тип каросерия;
- година на производство;
- страна производител;
- тип скоростна кутия;
- брой врати;
- обем на двигателя;
- цвят на купето и т.н.
Освен на купето на автомобила VIN кодът е изписан и в документите за собственост на автомобила. Желателно е преди покупката да се уверите, че номерът в документът за собственост и този който е набит на купето напълно съвпадат.
В България, в документите за собственост на МПС фигурира, и е от значение и номерът на двигателя. При прехвърляне на собственост на автомобил, този номер също трябва напълно да съвпада с този в талона. В страните от Западна Европа, САЩ и т.н., обаче двигателя се разглежда като обикновен детайл от автомобила и не се води на отчет със собствен номер. За това е напълно възможно при покупка на автомобил “нов внос” в документите за собственост изобщо да не фигурира номер на двигател.

Внос на краден автомобил
На пазара наистина има автомобили-уникати, но малко вероятно е точно Вие да сте късметлията, който е попаднал на уникат. Продажната цена на такива автомобили в Западна Европа е доста по-висока от средната пазарна цена за модела. Както е описано по-горе, продавачите не са “будали” и знаят каква е себестойността на това което продават. Вносът на такъв автомобил на практика го прави почти непродаваем у нас, най-вече заради високата цена. Поради тази причина автомобилите които се внасят са с цена равна или по-ниска от пазарната цена на модела, което гарантира по-голяма печалба от препродажбата на автомобила у нас. Цената на тези автомобили обаче не случайно е по-ниска. Обикновено това са автомобили които имат или сериозни технически проблеми, отнето противозаконно от друга държава или е запорирано имущество, като за повечето от тях новия собственик узнава едва след покупката.
По-странното в случая е, че тези забележки са скрити още от първия продавач на автомобила в Западна Европа. т.е. може човекът от който Вие купувате автомобила изобщо да не подозира “какво се случва”.
За това колкото повече информация успеете да съберете за конкретния автомобил и особеностите на модела и колкото по-добре се запознаете с техническото му състояние, толкова по-голяма е вероятността новата покупка да Ви носи само радост и положителни емоции в бъдеще.
За целта : Проверете в този сайт http://uk.vin-info.com/ но само ако имате номера на рамата!
и сайт http://www.stolencars24.eu/help.php
Резулататите ви показват в коя държава е направено изискващото от вас търсене за откраднат автомобил.

Пренабити номера на купето и/или двигателя
Покупка на автомобил с пренабити номера е нещо което на всяка цена трябва да избегнете. Въпреки, че подобни автомобили се срещат рядко е добре да се уверите, че избраният от вас не попада в тази категория.
Причините за да бъдат променени насилствено номерата, набити на двигателя или купето може да е всякаква, но при всички положения с този автомобил се е случило нещо нередно. Има и автомобили чийто номер на купето е сменен с друг, без пренабиване. Това се постига след като цялото парче ламарина, на което е изписан номерът, се изреже от друг автомобил, примерно катастрофирал, и се завари в последствие на друг автомобил, примерно откраднат. Ако е направена от специалист, подобна манипулация трудно може да бъде открита, така че имайте едно на ум при покупката. Дори нещо съвсем малко у автомобила или продавача да ви се стори подозрително, по-добре се откажете покупката на този автомобил за да не съжалявате в последствие. На пазара има огромно разнообразие и стотици хиляди автомобила, които чакат да бъдат купени.

Продават ви запорирани коли
За които не знаете, че имуществото е блокирано

най новата дупка в закона е оставена умишлено в полза на престъпността и корупцията

Запорирани заради дългове коли се продават на нищо неподозиращи клиенти. Причина за това е дупка в законодателството, заради която нотариусите, които най-често изповядват сделките за продажба на МПС-та, нямат връзка с регистъра на КАТ. Само в него обаче се вписват запорите, които съдебен изпълнител или друг държавен орган е наложил върху автомобилите.

Камарата на ЧСИ срещу такса от 12 лв. за 24 ч. издава удостоверение на всяко лице, за това дали към негово имущество има наложени запори. Най-лесното решение е всеки купувач да изиска такова удостоверение от продавача.

понякога и самите собственици на автомобилите не знаят, че върху тях е наложена възбрана.
По този начин дори сделката за попкупко-продажба да е извършена в нотариална кантора, собственикът на колата разбира, че тя е възбранена, едва когато купувачът на возилото отиде до КАТ, за да регистрира МПС-то. Обикновено тогава служителите на Пътна полиция съобщават на новия собственик, че няма как да си прехвърли колата на свое име. За да се случи това, е нужно институцията, наложила възбраната, да се обади в КАТ и да вдигне запора. Това може да се случи обаче едва когато старият собственик на возилото си плати задължението. Много често обаче колата е
оценена на много по-висока стойност
от тази, на която в действителност е продадена. Така дори и да внесе парите, които е взел от сделката, собственикът на возилото продължава да бъде длъжник.
Съветът на експертите е при покупка на автомобил новият собственик да спазва законния 14-дневен срок за регистрация на сделката пред КАТ. Така има по-малка вероятност покупко-продажбата да бъде обявена за недействителна. В практиката често се получава новите собственици на автомобили да не регистрират в КАТ сделката и тогава задълженията на стария собственик могат да бъдат наложени върху колата. В такъв случай
доказването на собствеността
става само с нотариално заверен договор. Има вероятност сделката да бъде обявена за нищожна и ако пред съда се докаже, че предишният собственик вече е знаел за задълженията към държавата и въпреки това е продал автомобила.
Друг съвет на нотариусите е преди подобна сделка купувачът да изиска от собственика на колата да извърши пред него проверка в КАТ дали има наложен запор. Проверката трябва да се извърши по месторегистрацията на автомобила, тъй като различните дирекции на КАТ нямат единна връзка помежду си. Така ако колата е регистрирана в Плевен, но се извърши проверка в София, може да излезе, че тя е „чиста”, въпреки че върху нея е наложен запор, обясниха експерти.
Друг вариант е да се направи анекс към договора, че ако се окаже, че колата е под запор, новият собственик да има право да развали сделката в рамките на около седмица. Може да се заложи и условие, че плащане ще има, след като се пререгистрира автомобилът в КАТ. Това важи обаче само ако за колата се плаща в брой и не е била обект на бартерна сделка.

Като първа стъпка можете да проверите в сайта на КЧСИ  http://sales.bcpea.org/              За публичните продажби на частните съдебни изпълнители по градове

кражби дестка престъпност здраве лични лекари лекари специалисти болници други работа трудови договори неизплатени заплати трудови злополуки некоректен търговец храни интернет