поверителност реклама

сигнал

Сигнализирайте ни на e-mail: signal@spravedlivostbg.com за вашият проблем и ние ще го отразим в нашета страница.


ОТГОВОР

Какво е нужно, за да заведеш дело срещу местната власт, ако потрошиш колата си в дупка или друг вид препятствие?

Първо и основно е да се опитате по всякакви начини да обезпечи доказателства.

1. Първо да настоява пред органите на Пътна полиция, които ще бъдат извикани при евентуален инцидент, да отразят в протокола за пътно-транспортното произшествие, че именно то е причина или съпричинител на щетите и на инцидента.

2. Хубаво е да има свидетели. Ако човекът е пътувал сам, а около него има офиси, магазини, хубаво е да поиска координати на хора, които са видели това. Може това да се окаже в един момент решаващо като подготовка на бъдещ процес.

3. На трето място снимки. Съдът действително е доста резервиран, снимки, записи невинаги се примат като доказателство, но поне в психологически план те влияят, така че снимки с фотоапарати, с GSM-и, като по възможност да удостоверяват времето и мястото, на което са направени и оттук нататък остава най-трудното - да се пребориш с българския съд".

Пострадалите шофьори могат да съдят общината или Агенция „Пътна инфраструктура" по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди.

За да си намалят професионалните ангажименти и работата, много съдии започнаха да приемат, че тази отговорност - за дупките по пътищата, не е отговорност за административно бездействие по смисъла на Закона за отговорността на държавата и общините, а че това е непозволено увреждане, репарация, за което трябва да се търси по общия ред на непозволеното увреждане. Т.е. отива се на един по-тежък процес, при който задължително първоначално се плащат държавни такси, при който се плаща и за евентуални експертизи. И това значително оскъпява процедурата - т.е. нашите съдии умишлено бягат от прилагането на Закона за отговорността на държавата и общините, стеснявайки неговото и без това лимитирано приложно поле. Доста са препятствията, които един нормален човек трябва да преодолее, след като е попаднал в дупка или друг вид възникнало препятствие.

Ако има констативен протокол от КАТ застрахователите са улеснени да докажат и в съда вината на общината за лошо поддържаните пътища.

Средно по година и половина за една съдебна инстанция е скоростта, с която се движат подобни дела.

И ако все пак успеете да осъдите общината за потрошения си автомобил, може да се наложи да чакате месеци наред с изпълнителния лист в ръка за да ви прати обезщетението, особено след последните промени в ГПК, които дават право на местната власт да ви плати, когато реши. Разбира се пътят не свършва до там...

Моля за правен съвет относно случило се природно пътно-транспортно произшествие.Това се случи на участък межд селата Каменово и Топчии,област Разград.С родителите ми и мой близък приятел пътувахме от град Кубрат,обл. Разград за град Варна.Валеше дъжд баща ми(беше шофьора на автомобила) караше колата със скорост около 50-55 км. в час.Внезапно пред нас се сгромоляса един дебел клон от крайпътно дърво (топола),което попадна под колата в движение.От удара колата направи голям отскок ,разтресе и набра клона между гумите.Баща ми,който е опитен шофьор,успя да овладее колата и да спре преди да попаднем в бетоновата канавка отстрани на пътя.Стреса беше много голям за всички ни от преживяното. Щетите по колата бяха носещата греда се бе набила във двигателя,радиатора е спукан, ,гумата беше спукана и джантата изкривена.На всичкото и отгоре двигателя беше се изместил нагоре към капака на колата.Звъннахме на 112 и оттам изпратиха полицейска кола,която констатира произшествието, но без да ни състави протокол за такова,понеже колата имала само гражданска застраховка,а не автокаско и затова нямал право да издаде такъв протокол.След като прибрахме колата с помоща на Пътна Помощ обратно в Кубрат се обадихме на застрахователното дружество,от където се зачудиха защо полицаите не са ни издали протокол,на базата на който 6те бъде изплатена застраховката.Въпроса ми е коя от инстанциите носи отговорност за случилото се ,дали съм в правото си да заведа дело срещу Пътна областна дирекция-гр.Разград и изобщо ако е възможно да ми дадете някакъв съвет.                                                

Начало - Въпроси - Природно пътно транспортно произшествие


дестка престъпност здраве лични лекари лекари специалисти болници други работа трудови договори неизплатени заплати трудови злополуки некоректен търговец храни фармацевтика интернет
помощ детско насилие черен регистър некоректен работодател образец жалба откраднат автомобил